ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

FALSE
GRID_STYLE

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Ένοπλες δυνάμεις: Και οι γυναίκες θα εκπαιδεύονται στην Εθνοφυλακή - Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, με σειρά αλλαγών, προχωράει το υπουργείο Άμυνας με στόχο να γίνει σύγχρονη και περισσότερο μάχιμη και συν...

Την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, με σειρά αλλαγών, προχωράει το υπουργείο Άμυνας με στόχο να γίνει σύγχρονη και περισσότερο μάχιμη και συνακόλουθα να ενισχυθεί η συμβολή της στην άμυνα της χώρας.

Οι παρεμβάσεις μάλιστα θα προωθηθούν άμεσα, αφού κάθε αποτρεπτικό εργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται και παγιώνεται.

Ανάμεσα στις αλλαγές, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι η θέσπιση κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση, η εξέταση για τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής και των γυναικών, η συγκρότηση μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη στο τομέα της κυβερνοάμυνας και σε αντικείμενα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η εκπαίδευση και σε ημέρες εκτός της Κυριακής.

Εθνοφυλακή υπάρχει και σήμερα και αριθμός πολιτών συμμετέχει εθελοντικά σε ασκήσεις και βολές. Πεποίθηση όμως του υπουργείου Άμυνας είναι πως η συγκεκριμένη οργανική Ένοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική.

Όλο το σχέδιο αλλαγών που έχει μελετήσει και επεξεργαστεί ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής - ο οποίος και γνωρίζει τις ανάγκες της Εθνοφυλακής από πρώτο χέρι, αφού μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν αρχηγός ΓΕΣ - θα περιλαμβάνεται σε έναν νέο σύγχρονο νόμο «περί Εθνοφυλακής».

Επιδίωξη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνοφυλακή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να λύνει χρόνιες αγκυλώσεις, οι οποίες στο παρελθόν φρέναραν την αναβάθμισή της. Η εμπλοκή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής σε αποστολές άμυνας κατά την υλοποίηση των σχεδίων αποτροπής του «Πενταγώνου» καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θεσμού της Εθνοφυλακής. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο θεωρεί την Εθνοφυλακή εθνική ανάγκη.

«Μας προσφέρει δυνάμεις εκεί όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Το σχέδιο αλλαγών έχει ήδη υποβληθεί στα Επιτελεία και των τριών Όπλων ούτως ώστε να καθοριστεί ποιες από τις αλλαγές μπορούν να «τρέξουν» άμεσα και ποιες σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι παρεµβάσεις θεσπίζονται κίνητρα για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση. Στόχος είναι το έτος 2023 η συμμετοχή να ανέλθει στο 100%. Το 2018 το ποσοστό συμμετοχής των εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση ήταν στο 35% ενώ το 2019 υπήρξε μείωση στη συμμετοχή.

Αναβαθμίζεται και καθορίζεται νέα πολιτική εκπαίδευση των εθνοφυλάκων, η οποία θα εδράζεται στην αποστολή της μονάδας όπου υπάγονται και θα μπορεί να πραγματοποιείται και ημέρες εκτός Κυριακής.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις των εθνοφυλάκων γίνονται μόνο Κυριακές. Θα αυξηθεί το ποσοστό στελέχωσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του νομού Έβρου, εξετάζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και των γυναικών, αφού όμως ληφθούν υπόψη θέματα θεσμικά, νομικά και εκπαίδευσης.

Ελάχιστος αριθμός γυναικών συμμετέχει σήμερα άτυπα και εθελοντικά σε εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής, μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον από το γυναικείο φύλο.

Δημιουργούνται μονάδες Εθνοφυλακής στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη στους τομείς της κυβερνοάμυνας -Νοσηλευτικής / Ιατρικής και σε τεχνικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στη γενικότερη προσφορά της Εθνοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία. Θα εξεταστεί η δημιουργία νέου κλάδου στο ΓΕΕΘΑ και σ'αυτόν θα υπάγονται, αν τελικώς υλοποιηθεί, οι Διευθύνσεις Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών. Ενισχύονται οι εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις των εθνοφυλάκων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «Ειδικής Συνεργασίας Σύσφιξης Σχέσεων» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι για όλες τις προβλεπόμενες αλλαγές θα εκπονηθεί στρατιωτικός κανονισμός που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της Εθνοφυλακής.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/268090/enoples-dynameis-kai-oi-gynaikes-tha-ekpaideyontai-stin-ethnofylaki-to-sxedio-tou-ypourgeiou-ethnikis-amynas